Ideer til madplaner til vuggestue og børnehave i oktober måned
Madplaner oktober
Grøntsager i sæson
Bladbeder, bladselleri, blomkål, broccoli, græskar, grønkål, gulerod, hvidkål, hyldebær, jordskok, kartofler, kastanje, kinakål, kvæde, kålrabi, løg, majs, nødder, pastinak, peberrod, persille, persillerod, porre, pære, radise, rosenkål, rødbede, rødkål, salat, selleri, skorzonerrod, spidskål, spinat, squash, svampe, tomater.
Frugt i sæson
Blommer, pærer, vindruer, æbler.
Evt.:
Efteråret er for alvor landet, og det er oplagt at begynde, at tænke på at lave en masse forskellige gryderetter. Det kan være en god ide, at printe billeder af forskellige råvarer. Så når man servere en gryderet med forskellige råvarer, har børnene mulighed for at se hvad maden indeholder på billederne.
På rugbrødsdagen kan man have fokus på at tilbyde æg, f.eks. hårdkogt æg, æggesalat eller æggekage. Derudover en slags ost, og en slags fisk f.eks. torskerogn, makrel, rejer, sild etc. og smørbart pålæg med bælgfrugter, f.eks. edamamebønner, hummus, bønnetella. Derudover forskellige tilbud af grøntsager og evt. et stykke frugt.
Madplan uge 1
Mandag:
Bælgfrugt/suppe
Græskarsuppe med røde linser, ristet rugbrødsstave, finthakkede græskarker og creme fraiche som topping
Tirsdag:
Fisk
Torsk og kartofler i fad med sennepsauce, gulerødder og porrer
Onsdag:
Kød
Kylling i karry med brune ris eller bulgur, dertil ærter/bønner eller broccoli
Torsdag:
Bælgfrugt
Spaghetti i flødesauce med rød peber, tomatpure, hakkede tomater og kidneybønner og parmesan.
Fredag:
Rugbrød
Rugbrød med pålæg, grønt og evt. rester
Madplan uge 2
Mandag:
Bælgfrugt/suppe
Gulerodsuppe med kokosmælk, smagt til med saft fra appelsin og revet appelsinskal. Friskbagt brød og ristede kikærter med olivenolie og paprika.
Tirsdag:
Kød
Cottage pie og gnavegrønt ved siden af.
Onsdag:
Fisk
Ovnbagt laks, kogte kartofler, dilddressing og dampet broccoli
Torsdag:
Vegetarisk
Byg selv burger med rødbedebøffer, salatblade, tomat, agurk og ærtecreme.
Fredag:
Rugbrød med pålæg, grønt og evt. rester
Madplan uge 3
Mandag:
Bælgfrugt/suppe
Grøn grøntsagssuppe med kartofler, squash, grøn peberfrugt, ærter, broccoli og edamamebønner. Smagt til med lime og kokosmælk. Dertil ristet rugbrødsknas (blendet med græskarkerner, vendt i olivenolie og timian)
Tirsdag:
Kød
Farsbrød, ovnbagte kartofler, tomatsauce, ovnbagte gulrerodsstave vendt i olivenolie og timian
Onsdag:
Fisk
Stegt torskerogn, rugbrød, remouladesauce, gnavegrønt, ovnbagte haricot verts, vendt i olivenolie og sesamfrø til børnehavebørn, kogte ærter til vuggestuebørn,
Torsdag:
Vegetarisk
Tærte med kartofler og rosmarin, Finthakket blomkål vendt i græsk yoghurt med hvidløg og ærter.
Fredag:
Rugbrød med pålæg, grønt og evt. rester
Madplan uge 4
Mandag:
Bælgfrugt/suppe
Tomatsuppe med suppehorn og ristede kikærter som topping.
Tirsdag:
Kød
Pasta og kylling i fad i tomatsauce med gulerødder.
Onsdag:
Fisk
Hjemmelavede fiskenuggets, pomfritter af bagekartofler, broccoli og ærtedip.
Torsdag:
Vegetarisk
Gryderet med krydderier (som paprika, hvidløgspulver, kanel, spidskommen, lidt chili), hakkede tomater, kartofler, squash og kikærter, serveret med friskbagt brød og creme fraiche topping
Fredag:
Rugbrød med pålæg, grønt og evt. rester
Dejligt med inspiration til madplaner